Uwielbiam piwo. To napój bogów. Ma wiele zalet, ale trzeba go używać z umiarem - bo rośnie bebzun :) Piję piwo od wielu lat, próbuję wyrobów lokalnych, zagranicznych - testuję wszystko, co wpadnie mi w ręce. Na tej stronie będę opisywał swoje wrażenia, ale i wrzucał różności z krainy chmielu.
poniedziałek, 11 marca 2013
CZARNY DĄB
PRODUCENT: Browar Konstancin
TYP: ciemne
EXTRAKT: 16,1%
VOLTAŻ: 7,5%
KOLOR: bardzo ciemny brąz, wręcz czarne
PIANA:Obfita, lekko pomarańczowa, drobnoziarnista. Zostaje na szklance.
SMAK: Pachnie przede wszystkim chmielem, trochę palonym słodem i czymś jeszcze - dość dziwnym w piwie. Posmak słodkawy, całkiem przyjemny.
OGÓLNE WRAŻENIE: Browar Konstancin miewał upadki i wzloty. Ale, aby obecnie utrzymać się na rynku lokalnym, trzeba warzyć piwo, a nie jakieś szczochy. Dlatego Konstancin zmienił kierunek i wydaje piwa szlachetne. I to jak! Wyobraźcie sobie moją minę, kiedy przeczytałem, że w składzie jest prażona cykoria i burak cukrowy! Szok. Ale... pozytywny i intrygujący! Przy swojej mocy, ponad 7% alkoholu, nie czuć siary ani mocy, tylko delikatną słodycz właśnie nie słodową, ale buraczaną, złamaną goryczką z cykorii. Bardzo fajna rzecz i warta sprawdzenia. Piwowarom z Konstancina należą się brawa za odwagę.
KUFELKI: 7\10
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz